W dniu 7 grudnia 2021 r. o godzinie 16.00 w Muzeum Okręgowym w Sieradzu odbyło się spotkanie poświęcone historii żywności i możliwości odtwarzania dawnych produktów oraz receptur. Pan Michał Szymański członek  Bractwa Rycerskiego Ziemi Sieradzkiej, potomek rodu Trąbczyńskich opowiadał o swojej pasji, którą jest nie tylko badanie i odkrywanie zapomnianych smaków czy odtwarzanie dawnych receptur ale przede wszystkim pochylanie się z szacunkiem nad regionalną różnorodnością  produktów. W trakcie spotkania zebrani dowiedzieć się mogli, że spożywając pokarmy można zaznawać przyjemności lub cierpienia a niewłaściwe odżywianie się czy wprost głód to najwięksi ludobójcy w dziejach człowieka. Prelegent zwrócił uwagę, na  rozpoczynające się  od XIV wieku, wyrabianie pewnego stylu przygotowywania potraw i ich podawania, zaznaczając jednocześnie, że był  to raczej wytwór czasów ubóstwa niż wyrafinowania  i pewnych zasad dietetycznych opartych na określonym rozumieniu zdrowia człowieka w średniowieczu. Ciekawym punktem muzealnego spotkania była degustacja staropolskiej – „Musztardy ks. Marcina z Kłecka”, odtworzonej z zachowanych oryginalnych receptur  przełomu XVI/XVII wieku. Tego procesu rekonstrukcji podjęli się Michał Szymański i Sebastian Wawszczak i jak się okazało z bardzo pozytywnym skutkiem. Całości zaś spotkania dopełniła  możliwość skosztowania równie ciekawego produktu jakim było piwo „Książę Sieradzki”, warzone w oparciu o rodzinną recepturę, tradycyjne metody produkcji oraz odpowiednie składniki Kajetana Trąbczyńskiego założyciela sieradzkiego browaru.